Met het warmer worden van de nachten begint de jaarlijkse paddentrek, een natuurlijk fenomeen dat de aandacht trekt van natuurliefhebbers en beschermers. In Deurne heeft dit geleid tot een informatieve presentatie georganiseerd door het natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd. Tijdens deze bijeenkomst wordt niet alleen de paddentrek toegelicht, maar ook wordt dieper ingegaan op andere amfibieën zoals salamanders en kikkers.
De presentatie wordt verzorgd door Annemarie van Diepenbeek, een ervaren oud-medewerkster van RAVON, een toonaangevende kennisorganisatie op het gebied van reptielen, amfibieën en vissen. Van Diepenbeek zal uitleggen hoe men in Nederland voorkomende soorten amfibieën kan herkennen, hun leefgewoonten en waar ze te vinden zijn.
Amfibieën vertonen een opmerkelijk vermogen tot gedaanteverwisseling. Ze worden vaak geboren in het water maar kunnen zich aanpassen aan het leven op het land. Tijdens de paddentrek, waarbij padden en salamanders na hun winterslaap naar het water trekken om zich voort te planten, worden ze helaas vaak slachtoffer van het drukke wegverkeer.
Om deze beschermde diersoorten te hulp te komen, zetten vrijwilligers in Vlierden zich dagelijks in tijdens deze periode. Op strategische punten zoals de Esdonk en Biesdeel worden schermen geplaatst en tunnels gegraven om de amfibieën veilig te laten oversteken. Daarnaast worden de dieren met emmers opgevangen en aan de andere kant van de weg gezet.
De inzet van 15 vrijwilligers van De Ossenbeemd, in samenwerking met gemeente Deurne en het Brabants Landschap, resulteerde vorig jaar in de redding van circa 1.700 amfibieën. Deze reddingsactie vond plaats bij de Bikkels in Vlierden, waar de amfibieën veilig de wegen konden oversteken dankzij het vrijwilligerswerk.
De lezing door Annemarie van Diepenbeek vindt plaats op woensdagavond om 20.00 uur bij De Ossenbeemd aan het Haageind 31 in Deurne. De toegang bedraagt drie euro, inclusief een kop koffie of thee. Voor paddenoverzetters, vrijwilligers en vrienden van het natuur- en milieucentrum is de toegang gratis. Aanmelden is mogelijk door een e-mail te sturen naar [email protected].
Dit artikel is samengesteld door journalist Frank van de Ven [streek-redacteur DMG/DiH/SIRIS].