DEURNE - Worstenbroodjes van Deurnese makelij vinden weer hun weg naar hongerige magen. Nu zijn ze halal. Kadir Ahmed bakt ze in de voormalige snackfabriek van Beckers. ,,Ik wil het Nestlé worden van de halal snack.”
Tientallen jaren lagen ze in Brabantse ovens en frituurpannen bruin te worden: de worstenbroodjes en frikandellen van Beckers uit Deurne. In 2022 sloot de fabriek aan de Dr. Huub van Doorneweg. Na een pauze worden daar weer snacks gebakken. Nu óók geschikt voor moslims. Geheel volgens recept van Kadir Ahmed (36). Een Bossche ondernemer van Somalische komaf.
Die volgens islamitische spijswetten bereide snacks vinden al een tijdje hun weg naar Nederlandse supermarkten. Ze worden steeds geliefder. In 2023 verkocht hij 1,5 miljoen snacks. Een jaar eerder nog een miljoen. ,,Ook steeds meer niet-moslims willen halal eten proberen.”
Ahmed kent de snacktraditie van Deurne en schat deze op waarde. Met een fabriek die een rijke snackgeschiedenis heeft, hoopt hij opnieuw Deurnenaren aan de ovens te hebben. De fabriek overnemen was een flinke en riskante investering. Kadir's liet die mede bekostigen door ruim 300 investeerders, die samen 4 ton in het laatje brachten. Zij bezitten nu aandelen in het bedrijf.
Ahmed streeft ernaar om mensen van allerlei culturen bij elkaar te brengen met zijn halal snacks. Met halal worstenbroodjes, frikandelbroodjes en bapao's wil hij Nederland veroveren. Inmiddels is Kadir's een bekend merk in de halalmarkt. Het delen van eten volgens Ahmeds motto: ,,Eten dat je deelt smaakt twee keer zo lekker.”