ZZP'ers in de zorg blijven in onzekerheid, ondanks de aankondiging van het kabinet dat hard optreden tegen schijnzelfstandigheid nog een jaar wordt uitgesteld. De onduidelijkheid zorgt voor grote dilemma's onder zelfstandigen zonder personeel.
Fabian de Brouwer (30) twijfelt over zijn toekomst als zzp'er in de zorg. Eerder nam hij het besluit om in dienst te gaan bij een detacheringsbureau, maar keerde na enkele dagen op zijn schreden terug vanwege de voortdurende onzekerheid.
Tania Pluijm-Wagemans (33), een verpleegkundige uit Helmond, staat voor een vergelijkbaar dilemma. Terwijl collega's andere keuzes maken, voelt zij de druk om als zelfstandige door te gaan vanwege haar specifieke thuissituatie.
De belastingdienst zou strenger gaan controleren op naleving van regels tegen schijnzelfstandigheid, maar het uitstel van de strengere aanpak brengt nog meer verwarring teweeg bij zzp'ers zoals De Brouwer en Pluijm-Wagemans.
ORO, een zorginstelling in Helmond en de Peel, ervaart ook de gevolgen van deze onzekerheid. Het beperken van het aantal zzp'ers en het herzien van contracten zijn enkele maatregelen die zij nemen om de situatie te beheersen.
De verantwoordelijke bestuurder bij ORO benadrukt het belang van vaste medewerkers, maar erkent ook de noodzaak van een flexibele personeelsmix om de krappe arbeidsmarkt aan te kunnen.