Naast de moord op haar man, Jan van Mullekom, krijgt Simone uit Helenaveen nu nog een andere klap te verwerken: oplopende rekeningen. Ze kampt inmiddels met flinke schulden vanwege onvoorziene kosten.
Omdat er politieonderzoek plaatsvindt mag Simone niet in haar woning, maar moet ze wel opdraaien voor alle vaste lasten. Uit onderzoek blijkt dat Simone niet de enige is die met deze situatie te maken heeft.
Uit een inventarisatie onder veertig casemanagers blijkt dat slachtoffers van zware misdrijven structureel opdraaien voor gevolgkosten, waaronder kosten na moord, doodslag, en ernstig (seksueel) geweld. In 2024 hebben Slachtofferhulp casemanagers zo'n 4.000 cliënten ondersteund die met aanzienlijke kosten te maken kregen, waaronder de weduwe van Jan van Mullekom.
Simone vertelt over de impact van onverwachte kosten die oplopen tot duizenden euro's, inclusief kosten die normaal gesproken niet zouden zijn gemaakt als haar man nog in leven was, zoals het regelen van zaken zoals een testament en schuldenonderzoek.
Ondanks haar situatie stuit Simone op een muur van onbegrip bij instanties die geen begrip tonen voor haar financiële lasten. Ondanks de ondersteuning van Slachtofferhulp blijft Simone met hoge kosten achter die niet binnen haar bereik liggen.
Simone en Slachtofferhulp doen een oproep voor meer medemenselijkheid van instanties en roepen op tot politieke actie om wetgeving te herzien en slachtoffers te ondersteunen tegen deze ondraaglijke gevolgkosten.